2015. november 10., kedd

A mennyei fokozása

Igaz, hogy nincs tévénk, de azért alkalmanként követek egyes műsorokat online - és ezek a legritkább esetben sorozatok :) 

Az egyik ilyen nagy kedvenc mi más lenne, mint egy főzős műsor, egészen pontosan egy showba oltott főzőverseny. Nem tudom, kinek az ötlete, de határozottan támogatom a dolgot - egyrészt, mert zseniális új ötleteket lehet meríteni az adásokból, másrészt, mert végre egy olyan versenyt követhetünk, ahol nem a nézők, hanem valóban hozzáértő szakemberek döntenek a versenyzők között (és őszintén: nem érdekel, hogy mennyire megrendezett, ha megrendezett a döntéssor a háttérben). És persze az sem hátrány, hogy olyan ínycsiklandó fogásokat és tálalásokat láthatunk, ami rögtön meghozza a kedvet egy kis főzőcskéhez :)
Az elején persze csak én néztem az adásokat, de aztán, mikor egy-kétszer bekapcsolva maradt az aktuális rész Férj hazaérkezése után is, ő is rákapott - főleg, hogy ilyenkor, ha hagyta, hogy főzőműsort nézzek, igencsak fincsi kajákat kapott estére (nem mintha másképp nem azt kapott volna, na... :P )

Amúgy ennek az adásnak köszönhető az is, hogy ismét rákaptam a házi laska gyártására. Igaz, hogy csak kis mennyiségeket (hmm... a múltkor is két napig ettünk belőle) készítek, mert nincs helyem kitenni száradni a laskát, de az az igazság, hogy teljesen más íze van egy frissen készített metéltnek vagy kockának, mint az előre gyártottnak. És még csak azzal sem lehet előhozakodni, hogy hosszú idő, mert egy vacsorányi adag laska elkészítése főzéssel együtt sem több, mint húsz perc. Jó, persze nem bánnék olyan extra segítségeket, mint egy ügyes kis tésztanyújtó-vágó gépecske, bár az a kis sima, kézzel tekerős - de tényleg, anélkül sem nagy meló.
Így hát, amikor egy teljesen más elképzeléssel vásárolt zsák spenót, meg egy feldarabolni tervezett, de ahhoz túl szép csirkemell-pár érkezett haza Férj zsákjában, kitaláltam az elmúlt hónap kedvenc és legszebb és legfinomabb kajáját.

Fokhagymás sajttal töltött csirkemell házi spenótos metélttel

Hozzávalók: 2 szép csirkemell-filé, 5-6 szép gerezd fokhagyma, 100 g trappista vagy gouda sajt, egy petrezselyemkocka (kb 2 ek-nyi aprított petrezselyem + 1 ek olívaolaj), bazsalikom, , szekfűbors; liszt, tojás, prézli és olaj a kirántáshoz; 250 g fagyasztott spenót, 300 g liszt, 3 tojás; 3 ek fűszeres (fokhagyma-paradicsom) olaj, 3 csapott ek liszt, 200 ml főzőtejszín, 1/2 dl száraz fehérbor
  

Kezdésként előkészítem a csirkemelleket: mindkét mellet kihajtom, majd kettévágom, a kapott szeleteket pedig fólia alatt megpotyolom egy kicsit. A töltelékhez a megpucolt fokhagymagerezdeket és a sajtot apró lyukú reszelőn lereszelem - a fokhagymához egy Édesanyámtól kapott, hihetetlenül cukker minireszelőt használtam: a nagy reszelőn túl sok ment volna kárba, akármilyen kicsi mozdulatokkal próbálok dolgozni. A lereszelt sajtot és fokhagymát összekeverem, majd hozzádolgozok egy petrezselyemkockát és egy kevés szárított bazsalikomot, két-három csipet szekfűborsot és egy kevés sót. Az így kapott masszából kis hengereket készítek, és szépen betöltöm velük a megpotyolt csirkemelleket, majd hagyom, hogy egy kicsit szunnyadjanak és a hús jobban össze tudjon tapadni. Ezután lisztbe, fűszerezett (szekfűbors, só) tojásba és prézlibe forgatom a göngyölegeket, és forró olajban aranybarnára sütöm őket.


A laskához kis lángon gyorsan kiengedem a spenótot, fűszerezem (fokhagymapor, só). A kész spenótmasszához adom a három tojást, majkd szépen a lisztet is hozzágyúrom, amíg egy szép sima, puha tésztát nem kapok. A tésztát a lehető legvékonyabbra nyújtom, majd pizzavágóval (amivel pizzát azt hiszem, még sohasem vágtam, lévén a vastagabb tésztát szeressük) nagyjából fél centis csíkokra vágom. A csíkokat lobogó sós vízben 4-5 perc alatt kifőzöm - kevesebb idő alatt megvan, mint a száraz, hiszen eleve nagyobb a nedvességtartalma -, majd egy kevés vajra szedem és átforgatom.


A mártáshoz felforralom a három kanálnyi fűszeres olajat, átpirítom rajta a lisztet, majd felöntöm a tejszínnel és a borral, alaposan elkeverem. Érdemes úgy számolni a szósz készítését, hogy bőven maradjon idő a bornak kiforrni, mert másképp a kellemes helyett túl erős, keserű ízű lehet.



Elkészítési idő: kb egy óra

ÁPDÉTT: ide lehet kattintani a hanganyagért :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése