2014. október 18., szombat

Gyűjtögetések

Egy kedves jóbarátom azt mondta, hogy két fajta ember létezik, az egyik, aki pénzt gyűjt, a másik pedig, aki élményeket. És hogy én (mi) határozottan a második kategóriába tartozom. Lehet benne valami, és talán ez a mentalitás magyarázatot ad arra is, hogy ezt a bejegyzést most miért Budapesten, Zs. barátnénk netét lopva pötyögöm Nektek.


A héten ismét konferenciáztunk egyet-kettőt, és bár még nagyon sok mindennek kell jól alakulni ahhoz, hogy igazán tapsikolhassak, azért nagyjában-többségében meg vagyok elégedve a találkozókon elért eredményekkel. Rövid összefoglalóként legyen elég annyi, hogy jövő szeptemberig már biztosan nem lesz időnk unatkozni :)
Azért a konferenciák mellett persze jutott idő barátkozni is egy kicsit, meg azért a várostúrát sem hagytuk ki. (Mondjuk nehéz is lett volna; elég, ha csak azt veszem, hogy a Népligethez érkeztünk meg kedden hajnalban és keresztül kellett csalinkázzunk a városon majdnem Békásmegyerig.) És hogy a hazaút se legyen unalmas, holnap reggel felpakoljuk magunkat, levonatozunk Ceglédig, ott találkozunk kedves Szüléimmel, ők autóval elvisznek Nagyváradig, Váradon pedig ismét vonatra szállunk és hazazötyögünk Kolozsvárra. Izgalmas, mi?
Persze az ilyen élménygyűjtögetős-programszervezgetős utak között azért néha enni is kell, és ha már eszünk, akkor lehetőleg valami finomat. És ha az ember lánya kivételesen otthon lévén egyszerre kap a család részéről egy ládányi szőlőt, baráti felajánlásból pedig valami igen fájintos csirkemelleket, akkor biza elég könnyű finomat enni az otthonlét örömére :) Ezt a gyönyörűséget még az út előtt, múlt pénteken ettük, de becsszó, ha hazaérek és még lesz szőlő, újra elkészítem, olyan finomra sikerült.

Egyben sült csirkemell hagymaágyon, szőlős-tejszínes mártással, aranykrumplival

Hozzávalók 4 személyre: 2 egész csirkemell, 3 fej hagyma, 10-12 gerezd fokhagyma, , bors, mustármag, fokhagymagranulátum, lenmag, olívaolaj, 200 ml főzőtejszín, 5-6 nagyobb gerezd fehér szőlő, 2 tk méz, 1 tk kukoricakeményítő, 8-10 nagyobb krumpli, olaj


A krumplikat megpucolom, nagyobb kockákra vágom és 15-20 perc alatt megfőzöm – nem kell tökéletesre főnie. A megfőtt krumplit leszűröm, leöblítem hideg vízzel, és hagyom hűlni egy kicsit. Olajat forrósítok, és a nagyjából lehűlt és megszáradt krumplit gyorsan kisütöm benne.
A csirkemelleket megmosom, leszítatom. 3-4 ek olívaolajat kikeverek sóval, borssal, egy csöppnyi fokhagymagranulátummal meg mustármaggal, és beleforgatom a melleket, alaposan bedörzsölve mindenütt.
A hagymákat-fokhagymát megpucolom, a hagymákat felkarikázom. Egy jénai tálat kikenek olívaolajjal, az alját kitöltöm hagymakarikákkal, és elszórom rajta a fokhagymagerezdeket. Erre a hagymaágyra teszem az olajos csirkemelleket. Alufóliával lefedve 25 percre a sütőbe teszem. Ha az idő letelt, leveszem az alufóliát, a csirkéket meglocsolom egy kis tejszínnel, megszórom lenmaggal, majd visszateszem sülni. Közepes lángon még nagyjából fél órát sütöm, közben még legalább egyszer meglocsolom tejszínnel.
A szőlőgerezdeket alaposan megmosom, majd a szemeket annyi vízzel, amennyi ellepi őket, nagyjából 20 perc alatt megfőzöm. A megfőtt szemeket leszűröm, majd egy szitán áttöröm; a magokat kidobom. A leszűrt szőlőlevet egy kis tejszínnel újraforralom, teszek hozzá 2 kanál mézet, és kukoricakeményítővel besűrítem.
Az elkészült húst lebontom a csontról, és ferdén szeletelve tányérra teszem, majd leöntöm a szőlős szósszal és melléhalmozom a forró aranykrumplit.


ÁPDÉT: katt-katt, hallgat :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése