2012. július 1., vasárnap

Csirkesaláta, gazdagon

Nyár van, nyár, és még a nyár közepéhez képest is fullasztó meleg. Ilyenkor csak valami egyszerű, könnyen elkészíthető és legfőképpen hidegen fogyasztható étel a favorit. Ezért született meg ez a csirkesaláta - no meg azért is, mert Ovidiu csak úgy vállalta a (számára második) vacsorát, ha az könnyű lesz :)

Hát igen, ez is olyasmi, amit szinte lehetetlen szépen fotózni... De azért csudifinom volt, el is fogyott a hatalmas tálnyi egy este :)

Majonézes csirkesaláta

Hozzávalók: 7-8 szem krumpli, egy-egy nagyobb fej vörös- és fehérhagyma, 5 főtt tojás + 2 tojássárgája a majonézhez, 3 szép csirkemellfilé bőr nélkül, vaj, fűszerek, szána, mustár

Elkészítés

A krumplit meghámozom, felkockázom, majd bő sós vízben puhára, de nem szétesősre főzöm. Az öt tojást szintén bő, sós vízben megfőzöm, majd hideg vízzel leöntve megpucolom és feldarabolom. A hagymákat megpucolom és felaprítom. Egy nagyobb tálban összekeverem a  krumplit, a hagymát és a tojásokat, picit sózom és megfűszerezem.
A csirkemellfiléket ujjbegynyi darabokra kockázom. Egy kiskanálnyi vajat felolvasztok, szórok bele pár csipetnyi rozmaringot és picit összepirítom. A csirkemell-darabkákat a vajban megfuttatom, épp csak annyira, hogy szép aranybarna színük legyen, majd hagyom kihűlni.
A két tojássárgából kemény majonézt keverek, mustárral és fűszersóval ízesítem, majd szánával annyira felengedem, hogy elég legyen a saláta bekeveréséhez. A csirkedarabkákat az olvadt vajjal együtt hozzáadom a krumplis keverékhez, jól összekeverem, majd hozzáadom a majonézt is és azzal is összekeverem.
Lefedem, legalább egy órára hűtőbe rakom (minél többet áll, annál jobban összeérnek az ízek, úgyhogy érdemes fogyasztás előtt legalább 3 órával elkészíteni, vagy a gyorsabb eredmény érdekében kb 10 percet a mélyhűtőben tartani). Gyenge pirítóssal tálalom, mellé félszáraz vagy maximum félédes, jól behűtött fehérbort adok.

Elkészítési idő: 45 perc + a behűtés

ÁPDÉT: hogyha ide kattintotok a kicsi ügyes egeretekkel, akkor meg is hallgathatjátok :)



1 megjegyzés:

  1. Abban a nyári dögmelegben tökéletesen elég volt, és máskor is megnyalnám utána a tányért

    VálaszTörlés