2012. március 12., hétfő

Calzone, avagy töltött pizza

Érkezett a tavasz és a tavasszal együtt a zöldség-éhség. Így hát előkerestem egy régi receptet, amit még a tél elején találtam, kicsit átgondoltam és nekifogtam... Igazából - az alaprecept szerint - ez hús nélküli calzone lett volna, de hát persze nálunk a "hús nélkül" fogalom ismeretlen, úgyhogy csak került bele egy pár kockányi oldalas - de persze háromszor annyi zöldséggel.


Calzone (töltött pizza)

Hozzávalók - tészta: 1 kg liszt, egy kanálnyi olaj (ha van, oliva, de a sima napraforgóolaj is jó), 5 dkg élesztő, só, bazsalikom, egy fél csupor langyos tej, vaj, langyos víz
Töltelék: paradicsom, paprika, csemegekukorica, zöldborsó, hagyma és bármilyen zöldség, ami kéznél van; oldalas, szalámi vagy más húsféle; paradicsomszósz, sajt
A kenéshez: tojásfehérje

Elkészítés

A tészta hozzávalóiból ruganyos pizzatésztát gyúrok ilyen módon - csak most hagyma helyett bazsalikomot tettem a tésztába. Ha a tészta elkészült, meleg helyen kelni hagyom legalább fél, de inkább egy órát.
A töltelék hozzávalóit összevágom, a zöldségeket félrerakom, a húst egy kicsit megpirítom. A paradicsomszószt fűszerezem és belekeverem a lereszelt sajt felét.


A megkelt tésztát nyolc egyforma darabra vágom, kilisztezett deszkán egyenként kerekre nyújtom. A kinyújtott tésztát megkenem a szósszal és egyik felére felhalmozom a tölteléket - zöldségek, hús, sajt -, majd a másik felével szépen beborítom. A szélét jól összedolgozom, majd kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem,  lekenem tojásfehérjével és egy fogpiszkálóval kicsit megszurkálom, hogy a gőz kijöhessen. (Akinek nincs elrakott tojásfehérjéje, verjen fel egy egész tojást és azzal kenje le a tésztát) Előmelegített sütőben kb 25 perc alatt aranybarnára sütöm.
Enni frissen jó, de a maradék csodás reggeli lehet egy pohár tejjel - vagy kiváló uzsonna szendvics helyett kirándulásokon.



UPDATE: katt-katt, hallgat ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése