2011. november 25., péntek

Még mindig szárnyas - fűszeres csirke krumplisalátával

Az elmúlt héten több minden is készült - azok is felkerülnek majd szépen lassan, csak találjuk meg a fényképezőgép kábelét...  Most egy régebbi receptet szedtem elő, remélem, ízleni fog - amúgy ez az egyetlen receptem, aminél pontos adagokat írtam :)

Fűszeres csirke krumplisalátával

Hozzávalók:
A combhoz: fejenként egy dupla csirkecomb (lehetőleg bőrével együtt); olivaolaj (a bedörzsöléshez mindenképp, a sütéshez ha jut); fűszerkeverék: 2 tk só, 1 tk feketebors, 2 tk édes-nemes őröltpaprika, 1/2 tk szárított oregano, 1/2 tk citromhéj-reszelék, 1/2 tk curry; két ek liszt
A krumplisalátához: krumpli; hagyma (lehetőleg egy vörös, egy fehér); salátaöntet: egy tk mustár; egy tk olivaolaj; egy ek tejföl; szána vagy joghurt (jó minőségű, édes) a szaporításhoz; petrezselyem (ha lehet, friss), kapor (ha lehet, friss), oregano, bors, só, szerecsendió, citromhéj-reszelék és ízlés szerint egyéb fűszerek.


Elkészítés:

A krumplit megmosom, odateszem főni. Kb akkor lesz jó, mikor villával beleszúrva már érzik, hogy megpuhult, de még nem esik szét. Amíg a krumpli fő, felkarikázom a hagymát. Elkészítem a salátaöntetet: egy kisebb tálkába (vagy akár abban a tálba, amiben a salátát összekeverném) teszem az olivaolajat, a mustárt, a tejfölt. Összekeverem, majd fűszerezem. Mikor belekevertem minden fűszert, kisebb adagokban feltöltöm szánával/joghurttal, amíg úgy nem látom, hogy elegendő lesz a teljes krumplimennyiséghez. A keverés végén érdemes megkóstolni, hogy ha esetleg valaminek (pl.mustár, fűszerek) elveszett az íze, lehessen pótolni.
A megfőtt krumplit meghámozom, felkockázom, kicsit hűlni hagyom, majd összekeverem a hagymával és az öntettel. Fontos, hogy az öntet minden krumpli- és hagymadarabot bevonjon! Ha már épp csak langyos, alufóliával lefedem és a hűtőbe rakom. Minél többet áll fogyasztás előtt, annál finomabb, ezért érdemes két-három órával előbb elkészíteni.
Ha a saláta már eleget állt, elkezdem a comb előkészítését: a fűszerkeveréket összekeverem a liszttel, a combokat megmosom, leszítatom. Pár csepp olivaolajjal bedörzsölöm – akkor jó, ha mindenütt olajos, de nem folyik róla az olaj. Kicsit állni hagyom, majd a bőven fűszeres lisztbe forgatom. A kiálló csontvégeket érdemes jól betapasztani: a maradék fűszeres lisztet egy cseppnyi olivaolajjal masszává gyúrtam és ezt nyomkodtam a csontokra - finoman átsül, jó ropogós lesz. Forró oliva- vagy étolajban pirosra sütöm. 

Jó étvágyat! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése