2011. november 9., szerda

Almás palacsinta csokiöntettel és szőlővel

Legkedvesebb Főkostolóm meglehetősen édesszájú, meg is szenvedi mellettem, mert én nagyon nem vagyok az. De valahonnan sikerült szert tenni egyszerre egy halom almára és egy csomó szőlőre, amivel kezdenem kellett valamit - hát ez lett belőle a Kedves legnagyobb megelégedésére :)



Almás palacsinta csokiöntettel és szőlővel

Hozzávalók
            Tojás, tej, liszt, víz, só, cukor a palacsinta-alaphoz
            Alma az alaphoz és a szószhoz (kb. 7-8 közepes alma egy háromszemélyes adaghoz)
            Méz, tej, fahéj, szerecsendió-reszelék, cukor a szószhoz
            Csoki és tej az öntethez
            Szőlő vagy más gyümölcs a díszítéshez
Elkészítés
            Az almákat megmosom és lereszelem. A tojásból, tejből, lisztből, vízből normál palacsintatésztát keverem, sóval és kis cukorral ízesítem és keverek bele egy kicsit a lereszelt almából. A keveréket alufóliával lefedve a hűtőben állni hagyom, amíg elkészülök a szósszal.
            A mézet felforralom egy kis tejjel, fűszerezem fahéjjal és egy csipetnyi szerecsendióval, majd a fortyogó masszához keverem a lereszelt almát. Ha a massza túl sűrű lenne, kis tejjel felengedhető, hogy könnyen kenhető szószt kapjunk, ha pedig megkóstolva nem elég édes, kis cukorral korrigálhatjuk. Az elkészült szószt kis lángon, meg-megkevergetve forrni hagyom, miközben elkezdem sütni a palacsintákat – fontos, hogy a szósz állandóan forrásban legyen, mert ha nem, a méz nagyon hamar megkeményedik. A kész palacsintákat megtöltöm a szósszal és feltekerem. A szószos edényben csokoládét olvasztok – a legjobb választás az étcsokoládé –, kis tejjel önthetőre keverem. A tányérra tett palacsintákat nyakon öntöm a csokival, megszórom a megmosott és kiválogatott szőlőszemekkel és azon forrón tálalom.

Megjegyzés: édes vörös vagy félédes fehérbor megy hozzá.

Elkészítési idő: egy bő óra



1 megjegyzés: