2013. január 1., kedd

Ó, az a kenyér...

Bár szilveszterre volt szánva, mégis elsején este ettük meg ezt a csudifinom töltött kenyeret, amit Kifli és levendula blogján találtam... Valami mennyei :)


Közösségi (töltött) kenyér

Hozzávalók
(Bár Levendulalány egy fél kilós kenyeret javasol, én bárhogy kerestem, csak egy kilós veknit találtam vágatlan formában - mert hogy ugye ehhez vágatlan kenyér kell. Bár igaz, hogy nem fogyott el az egész este, azért úgy hiszem, következőben is marad az egy kilós kenyér - nem sok az :) )
 - egy egy kilós vekni, 1 kg gomba, vaj, só, bors, sok-sok sajt, zöldfűszerek, szalonna

A kenyeret bekockázom: hosszában három csíkot vágok bele, majd széltében is bevagdosom úgy, hogy kockák alakuljanak ki. A gombát felaprítom, kicsi vajjal, sóval, borssal megfonnyasztom; a sajtból vékony szeleteket vágok, a szalonnát felkockázom
Vajat olvasztok, alaposan meglocsolom vele a kenyeret, hogy bőven jusson a kockák közé is. Ezután először a gombát, majd a sajtot dugdosom minél mélyebbre és bővebben a kenyérkémbe, végül megtűzködöm a szalonna-kockákkal. Alufóliába tekerve előmelegített sütőben 15-20 percet sütöm, majd az alufóliát levéve róla meglocsolom még egy pici vajjal és újabb 15 percig pirítom.
Frissen, melegen az igazi :)

Amúgy előkészítve, alufóliába tekerve hideg helyen egy-két napig legalább biztosan eláll, úgyhogy egy betervezett, de húzós napra eső vacsorához elő is lehet készíteni :)

Elkészítési idő: 1 óra süléssel együtt





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése