2012. január 28., szombat

Palacsintatorta újratöltve, Főkóstolói feldolgozásban

Nem is tudom már, hogy hogyan került szóba, de megbeszéltük a Kedvessel, hogy szeretne kicsit főzőcskézni Ő is. Mint egyszerű-de-nagyszerű ételt, a palacsintát ajánlottam Neki elsőre, hiszen az könnyen elkészül és nagyon sokszínűen variálható. Most épp konzervhúsból készült szósszal pakoltuk meg, és biza, nagyon-nagyon finom lett :)
Most tehát (bár tudom, hogy kicsit eső után köpönyeg, hiszen már jó pár palacsintás receptet feltettem ide) a Kedveshez hasonló kiskukták kedvéért ajánlok Nektek egy nagyon alapos palacsinta-receptet és azt is megmutatom, hogy milyen ínycsiklandozó lett az én Főkostolóm első saját készítésű vacsorája :)
Nagyon szép...


Hússzósszal rakott krumplis palacsinta

Hozzávalók: kb fél kiló liszt, kb egy pohár tej, víz, 2 tojás, só, krumpli, ízlés szerint fűszerek, darált hús vagy konzervhús, tejföl, olaj
Elkészítés
A tojásokat egy tálba ütöm, (lehetőleg fa-)kanállal gyorsan összetöröm és kicsit felverem, hogy a fehérje és a sárgája jól összekeveredjen. Egy-két kanál lisztet adok hozzá, azt belekeverem a tojásba, majd ezután hol egy kis tejet, hol egy kis lisztet hozzáadva keverem, mindig úgy, hogy a liszt kis csomóit is szétmorzsoljam és ne legyen kemény a tésztám. Ha a tej elfogyott, de még kellene gyarapítani a tésztát, akkor a továbbiakban ugyanígy adagolva vizet adok hozzá a liszt mellett, addig, amíg elég tésztám lesz. Ha lehetőség van rá, sima víz helyett inkább szódavizet vagy buborékos ásványvizet használok, mert attól könnyedebbé válik a tészta. Ha a tészta elérte a kellő mennyiséget, még addig kavarom, amíg hólyagos nem lesz. Ekkor sózom, ha csak sima palacsintát akarok (minthogy most rakott palacsintának készült, fűszereztük is). Én egy kis (maximum fél kanálnyi) olajat is szoktam keverni a tésztába, igaz, hogy picivel szárazabb lesz tőle, viszont a sütésnél nem kell olajat tölteni alá. Most - minthogy krumplis palacsintának szántuk - két nagyobb szem krumplit nyersen megpucoltunk, lereszeltünk és ezt is a tésztába kevertük. Az elkészült tésztát minden esetben félrerakom, lehetőség szerint negyed-fél órát állni hagyom.

Amíg a tészta áll, előkészíthető a töltelék. Jelen esetben nem akartunk túl sokat bajlódni a hozzávalókkal, ezért egyszerű konzervhúst vettünk. Egy serpenyőbe kis sütőmargarint tettünk (ha nincs sütőmargarin vagy vaj, akkor  természetesen pici olajjal is lehet sütni), ebbe ütöttük bele a konzervhúst kis kockákra vágva. Fakanál hátával kicsit szétnyomkodva, folyamatosan keverve kb öt percig sülni hagytuk, majd kicsi tejföllel és egy nyomintásnyi ketchuppal megkevertük, fűszereztük. hagytuk, amíg még egyszer felrottyan, majd tálba szedtük.
Ezután elővettük a palacsintatésztát - az állás után mindig át kell kavarni a tésztát, hogy lássuk, mennyire sűrűsödött be. Ha nagyon sűrű lett, kis vízzel felhígíthatjuk - akkor jó, ha könnyen, de még egy kicsit nyúlósan csorog a kanálról. A palacsintatésztából fél merőkanálnyi adagonként palacsintát sütöttünk. Normál palacsintánál minél vékonyabbra kell csurgatni, a krumplis palacsintát lehet egy kicsivel vastagabbra sütni. Ahogy egy kisült, rákerült egy adag töltelék, majd megint egy palacsinta és így tovább, míg sem palacsinta, sem szósz nem maradt. A legfelső palacsintát egy kis tejföllel kentük meg. Gyönyörű lett, illatos és finom :)

Elkészítési idő: normálisan egy óra, most legalább kettő volt - mindenki számoljon vele, hogy az első palacsinta-keverés elég hosszúra nyúlhat :)


...és nagyon finom :)

Amúgy - a pontosság kedvéért - hozzá kell tegyem, hogy az egész procedúrában csak a palacsintakeverés végébe segítettem bele ténylegesen, a többi fázisnál csak a számat jártattam :) Szóval a fenti képeken látható csoda teljesen a Kedves érdeme :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése